TCM Shiatsu

Een beetje anders dan…….

TCM shiatsu

T.C.M staat voor Traditional Chinese Medicine of wel traditionele Chinese geneeskunde. De TCM shiatsu heeft veel overeenkomsten met acupunctuur. De acupunctuur werkt met naalden op de energiepunten, ik werk energetisch en met gedoseerde druk van duimen, vingers en handpalmen.

…………..En maakt het verschil met de manueel gerichte westerse shiatsu.

Zoals alle van oorsprong Oosterse therapie vormen is T.C.M Shiatsu gebaseerd op het principe dat de levens energie van de mens door een eigen systeem van banen (meridianen) stroomt. Vanuit deze benadering wordt de mens als eenheid van lichaam en geest (holistisch) gezien. Het is onmogelijk één gebied van het lichaam te behandelen zonder rekening te houden met het effect op het geheel.

Fit en Vitaal door T.C.M. Shiatsu

Bij een gezond mens stroomt de energie (Qi, Ki), vrij door het netwerk van meridianen. Als de Qi onvoldoende stroomt kunnen blokkades ontstaan, waar klachten en ziekte het gevolg van zijn. Door Shiatsu kan een blokkade worden opgeheven en de Qi weer vrij gaan stromen.
Een tekort aan energie (Qi) kan de oorzaak zijn van lichamelijke en psychische problemen. Door bijvoorbeeld stress, uitputting, trauma’s en eenzijdig gebruik van je lichaam kan deze doorstroming verstoord raken. Oorzaken van energie storingen kunnen ontstaan door klimatologische invloeden, verwondingen, verkeerde voeding, tekorten vitaminen/mineralen slechte houding, trauma’s van lichamelijke of geestelijke aard etc..

Steek eens je tong uit?

De tong, lippen en het gebit zijn een goede indicator van onze algehele gezondheid

De tong als spiegel van onze gezondheid

Observatie van de tong is een diagnostische methode vanuit de Oosterse geneeskunde. Volgens de traditie van de T.C.M. zijn de meridianen (energiebanen) en de interne organen allen direct of indirect verbonden met de tong. Via het lezen van de tong kan er een beoordeling gemaakt worden of er voldoende of onvoldoende vitale energie (Qi) is, wat de locatie is van de ziekte of disbalans, wat de aard is van de ziekmakende factoren. En kan men een schatting maken van de prognose van de ziekte of disbalans.

De T.C.M Shiatsu-behandeling

Een Shiatsu therapeut spoort de verstoringen in de Qi-stroom op. Deze zijn waarneembaar als blokkades of spanningen (gestagneerde energie). Een effectieve behandeling herstelt de balans en laat de energie weer vrij stromen. Er vindt een diepe ontspanning plaats en het zelf herstellende vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd en versterkt. De T.C.M.Shiatsu behandeling vindt plaats op een massagetafel. Deze massagevorm kan over de kleding heen plaats vinden, mestal is het wenselijk een deel van het lichaam te ontbloten. Draag makkelijk zittende, dunne katoenen kleren. Er kan een reactie komen op de behandeling, die in de regel binnen 48 uur zal verdwijnen. Genoeg  water drinken om de vrij gekomen afvalstoffen af te voeren, en het lichaam niet gelijk volop te belasten zal vaak helpen. Bij twijfel vraag ik je altijd contact op te nemen met mij.

Oeroude technieken herleven Oude Chinese wijsheid van generatie op generatie doorgegeven, zijn waardevolle technieken als aanvulling op de shiatsu behandelingen.

Moxa is een waardevolle aanvulling op shiatsu massage. Moxa wordt voornamelijk gemaakt van gedroogd bijvoetskruid wat is samengeperst tot een stick. Het gebruik van Moxa is een eeuwenoude techniek waarbij de moxastick wordt aangestoken totdat het gloeit. Het gloeiende eind van de moxa-stick wordt een korte tijd bij een bepaald punt van het lichaam gehouden. De warmte en werkzame bestanddelen dringen diep in de huid en de spieren door. Daardoor neemt de energie toe, wordt kou verdreven en worden stagnaties opgelost.

Plumblossom De “pruimenbloesemnaald” (plumblossom) is een hamertje met kleine naaldjes waarmee je minuscule kleine gaatjes in de huid brengt. Hierdoor wordt de vastzittende energie verwijderd. Ook wordt de plumblossom gebruikt op bepaalde meridianen om stagnatie te verwijderen.

Cupping Het zetten van zogenaamde koppen is een techniek waarbij een kleine vacuümstolp op de huid wordt geplaatst. Hierdoor worden stagnaties in de spieren of huid opgeheven. Door de zuigkracht die ontstaat door het vacuüm wordt er energie naar boven getrokken waardoor de vastgezette en verstoorde energie via de poriën uit het lichaam wordt gedrukt. Er kunnen verschillende cup technieken worden gebruikt waardoor o.a. op de afvalstoffen in het bindweefsel gewerkt kan worden.

Pakkingen

Een gemberpakking is een warm kompres, dat op je onderrug ter hoogte van de nieren en/of op je onderbuik komt te liggen. Het kompres wordt gemaakt door verse gember te laten trekken in zeer heet water. De behandeling van een gemberpakking wordt versterkt door ondersteuning van T.C.M. shiatsu die gelijk wordt uitgevoerd. Een gemberpakking ontspant, ontkrampt en brengt warmte terug in het lichaam.

Een leverpakking bestaat uit een papje van water en groene klei met hieraan toegevoegd enkele druppels rozemarijn (essentiële olie). Dit wordt op een katoenen doek verdeeld en wordt op de lever gelegd, daarover heen komt een opgevouwen handdoek. Een leverpakking zorgt voor ontgiften en afvoeren van afvalstoffen (toxines). een leverpakking wordt ondersteund doordat er gelijktijdig een T.C.M. shiatsu behandeling wordt gegeven.

T.C.M Shiatsu bij klachten en ter preventie van de gezondheid!

Een afspraak maken?

Stuur een mail naar info@qibalance.nl of bel 0610864590